Πώς από τον περίφημο Μαρουβά περάσαμε στα υψηλής ποιότητας χαρμάνια των οινοποιών δεύτερης και τρίτης γενιάς; Η αναγέννηση του κρητικού αμπελώνα είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας και ομόνοιας.
Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, λίγο έξω από το Αμύνταιο, στην ακριτική Φλώρινα, οι άνθρωποι του Κτήματος ΑΛΦΑ έχουν καταφέρει, με μεγάλες επενδύσεις σε χρόνο, υποδομές και πολλή δουλειά, να δημιουργήσουν ένα πρότυπο οινοποιείο
Το Μπεγλέρι είναι μια άγνωστη αλλά ενδιαφέρουσα ποικιλία, που μπορεί να δώσει αρωματικά και πλούσια κρασιά και θα την βρούμε κυρίως στους αμπελώνες της Ικαρίας.
Είναι το νεότερο οινοποιείο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο Μελισσοχώρι, 24 χλμ. έξω από την πόλη. Η οικογένεια Κιουτσούκη συμμετέχει σύσσωμη σε όλες τις εργασίες. Εκτός από τους βιολογικούς αμπελώνες, καλλιεργούν τον δικό τους λαχανόκηπο και εκτρέφουν ζώα.
Ο νεαρός οινοποιός συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή οίνου, αλλά τολμάει να δοκιμάσει και διαφορετικά πράγματα. Και μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Σε αυτό τον όμορφο χώρο, που η ιστορία του αρχίζει το 1836, «αποτυπώνεται» με τον καλύτερο τρόπο η σοφία των παλιών Σαντορινιών οινοποιών. Ο Γιάννης Ρούσσος και τα παιδιά του είναι εκεί για να μας τη θυμίζουν.