Μικρό οινοποιείο, μεγάλο μεράκι.
18 χλμ. βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το οινοποιείο της «Μεσημβρία Οινοποιητική». Σ’ αυτή την περιοχή, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία έφεραν το μεράκι και τις γνώσεις τους για τα αμπέλια, οι παλιοί φύτευαν Μαυρούδι, Ζουμιάτικο, Παμίδι και έφτιαχναν ρετσίνα.
Ο Περικλής Ντράχας και ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος καλλιεργούν σήμερα βιολογικά τα 70 στρέμματα του οικογενειακού αμπελώνα, αλλά συνεργάζονται και με άλλους παραγωγούς. Syrah, Merlot, Cabernet, Sauvignon Blanc, αλλά και Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ροδίτης και Μοσχάτο δίνουν τρεις σειρές κρασιών -Φλόγοινος, Ζωηφόρος, Altius- και μια Βασίλισσα, τη ρετσίνα του Κτήματος από Ροδίτη, με το σωστό «άγγιγμα» ρητίνης.
Τα κρασιά
Φλόγοινος Syrah Ωριμάζει 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια. Έχει αρώματα ώριμων φρούτων και πιπεριού, θα αναδείξει πιάτα με κυνήγι και τυριά.
Φλόγοινος Μαλαγουζιά Έντονα αρωματική και ελαφρώς λιπαρή. Ταιριάζει με ψάρια και θαλασσινά.
Ζωηφόρος Cabernet Sauvignon - Merlot Η ωρίμαση ενός χρόνου σε δρύινα βαρέλια εμπλουτίζει με βανίλια τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του. Συνδυάζεται με κόκκινα κρέατα και σάλτσες.
Ζωηφόρος Ροζέ Ένα Syrah γεμάτο φρεσκάδα, ιδανικό να συνοδεύσει ζυμαρικά και λευκά κρέατα.
Ζωηφόρος Ασύρτικο Αρωματικό, με πλούσιο σώμα, ταιριάζει ιδανικά με ψάρια στη σχάρα και τυριά.
Μεσημβρία Οινοποιητική, 2 χλμ. μετά την Αγχίαλο, τηλ. 2310 713981, www.mesimvriawines.gr
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net