Κείμενο: Μερόπη Παπαδοπούλου
Μια ολόκληρη ζωή, κάθε καλοκαίρι, κοντόχοντρες γυάλες με βύσσινα και ζάχαρη έλιωναν αργά - αργά και βασανιστικά στον ήλιο, σ’ όλες τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των αθηναϊκών –κι όχι μόνο- σπιτιών.
Το πατροπαράδοτο τσέρι που στα παιδικά μας μάτια, σαν απαγορευμένο που ήταν, φάνταζε μυστηριώδες δίπλα στην αθώα δροσερή βυσσινάδα και το γλυκό του κουταλιού.
Κάποια στιγμή τα σπιτικά λικέρ έγιναν «ξεπερασμένα» και σχεδόν χάθηκαν. Τώρα, όμως, που όλα αλλάζουν και κατεδαφίζονται με θόρυβο, αναζητάμε στηρίγματα σε παλιές καλές στιγμές και αναμνήσεις. Μια απ’ αυτές είναι τα παλιά τετράδια με συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς. Έτσι κάπως οι φίλες μου άρχισαν ξανά να φτιάχνουν λικέρ βύσσινο τα καλοκαίρια και να το σερβίρουν με περισσό καμάρι το χειμώνα στα πάρτι και στα τραπέζια.
Υπέροχη ιδέα! Γιατί να μην εγκλωβίσουμε σε μπουκάλια τα φρούτα του καλοκαιριού και μαζί μ΄αυτά τις όμορφες στιγμές; Κάθε γουλιά κι ένα στιγμιότυπο. Έψαξα και βρήκα πιο πρωτότυπες συνταγές για σπιτικά λικέρ με καλοκαιρινά φρούτα. Και πέρσι το καλοκαίρι τις δοκίμασα όλες για να είμαι έτοιμη φέτος να τις μοιραστώ μαζί σας. Εμπρός λοιπόν!
Η διαδικασία παρασκευής ενός σπιτικού λικέρ είναι απλούστατη, χρειάζεται, όμως, υπομονή κάποιων μηνών για να ωριμάσουν και να ζυμωθούν τα υλικά. Μην επιχειρήσετε να μειώσετε τους χρόνους αναμονής με βράσιμο ή ψηλές θερμοκρασίες γιατί το γευστικό αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει. Οπλιστείτε με υπομονή και ακολουθήστε τις συνταγές με ακρίβεια, όπως έκανα κι εγώ. Επίσης προσέξτε το θέμα του αλκοόλ. Θα το αναζητήσετε στα ειδικά μαγαζιά που πωλούν οινόπνευμα ποτοποιίας που προέρχεται από απόσταξη γεωργικής προέλευσης και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το καθαρό οινόπνευμα που πωλούν τα φαρμακεία. Αν δυσκολεύεστε, μια υψηλόβαθμη ουδέτερη σε γεύση βότκα ή ένα επίσης υψηλόβαθμο –χωρίς γλυκάνισο- τσίπουρο θα κάνουν την δουλειά τους. Επίσης, αν η συνταγή αναφέρει νερό και το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο, προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό. Τέλος, η ζάχαρη, όταν αναφέρεται, είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη, ούτε σκούρα ακατέργαστη.
Ξεκινήστε λοιπόν τώρα για να μπορείτε να σερβίρετε τα λικέρ σας με τα πρώτα χειμωνιάτικα κρύα!
Με βύσσινα και κεράσια
Την κλασσική συνταγή του τσέρι από βύσσινα την ξέρει σίγουρα η μαμά ή η γιαγιά σας. Εγώ ανακάλυψα μια συνταγή για λικέρ κεράσι που γίνεται εξαιρετική.
- 1 κιλό μαύρα κεράσια
- 1 λίτρο βότκα
- 350 γρ. ζάχαρη
Πλύντε τα κεράσια και βγάλτε τα κουκούτσια. Χτυπήστε τα με τη γροθιά σας να σπάσουν. Με ένα σφυράκι σπάστε και τα μισά κουκούτσια. Βάλτε τα όλα σε μια γυάλα, προσθέστε τη βότκα και κλείστε καλά με το καπάκι της. Αφήστε να ζυμωθεί για ένα μήνα. Φιλτράρεται από λεπτό τουλπάνι και πιέστε καλά να βρει όλος ο χυμός των φρουτων. Προσθέστε τη ζάχαρη και ξαναβάλτε τα όλα στη γυάλα. Περιμένετε να διαλυθεί η ζάχαρη –περίπου μια βδομάδα- και στη συνέχεια μεταγγίσετε το λικέρ σας σε μπουκάλια.
Το «εναλλακτικό» τσέρι
- 50cl kirsch
- 200 γρ. βύσσινα
- 200 γρ. μαύρα κεράσια
- 125 γρ. φραμπουάζ (κατεψυγμένα)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 μοσχοκάρφι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
Πλύντε, στεγνώστε και βγάλτε τα κοτσάνια από κεράσια και βύσσινα. Χτυπήστε τα με ένα ξύλινο σφυράκι σπάζοντας συγχρόνως και τα κουκούτσια. Περάστε τα φραμπουάζ στο μίξερ. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήστε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας να μην κολλήσουν. Αδειάστε τα σε μια γυάλα και, όταν κρυώσουν, σφραγίστε την. Αφήστε να ωριμάσουν σε δροσερό μέρος για ένα μήνα. Τότε φτιάξτε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε το να κρυώσει. Φιλτράρεται το περιεχόμενο της γυάλας, προσθέστε το κρύο σιρόπι και το kirsch. Φιλτράρετε ξανά και βάλτε σε μπουκάλια, κλείνοντας τα καλά. Περιμένετε ένα τουλάχιστον μήνα πριν το δοκιμάσετε. Φυλάξτε το σε σκοτεινό μέρος.
Πρόταση: βάλτε 3 δάχτυλα σε ποτήρι tumbler με άφθονο τριμμένο πάγο. Συμπληρώστε με σόδα και στολίστε με ένα ξυλάκι κανέλας.
Βερίκοκα και κρασί
- 15 βερίκοκα
- 25cl νερό
- 25cl αλκοόλ 90ο
- 1 ξυλάκι κανέλλα
- 1,5 λίτρα λευκό ξηρό κρασί
- 200 γρ. ζάχαρη
Πλύντε τα βερίκοκα και βγάλτε τα κουκούτσια. Βάλτε τα να βράσουν με το νερό για 10 λεπτά. Ρίξτε τα σε ένα λεπτό σουρωτήρι και με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας περάστε όλο τον χυμό και την μαλακιά πια σάρκα τους σε μια λεκάνη. Βάλτε τον πολτό μαζί με το αλκοόλ και την κανέλα σε μια γυάλα, κλείστε την και αφήστε να ζυμωθεί για 6 μέρες. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το κρασί και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσει. Προσθέστε το σιρόπι κρασιού στη γυάλα και ανακατέψτε. Αφαιρέστε το ξυλάκι της κανέλας και μεταγγίστε σε μπουκάλια. Ο πολτός κάθεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού και πρέπει να ανακινήστε κάθε φορά πριν σερβίρετε.
Πρόταση: σε ποτήρι της σαμπάνιας βάλτε δύο δάχτυλα λικέρ βερίκοκα και κρασί. Απογεμίστε με αφρώδες κρασί με άρωμα βερίκοκου!
Λικέρ ροδάκινο
- 1 λίτρο βότκα
- 750 γρ. ροδάκινα
- 350 γρ. ζάχαρη
Διαλέξτε ώριμα ροδάκινα και κόψτε τη σάρκα τους σε κομμάτια. Λιώστε τα μέσα σε ένα σουρωτήρι πιέζοντας έτσι ώστε να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό και πολτό. Προσθέστε τη βότκα και τη ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείστε καλά και αφήστε να ξεκουραστεί για ένα μήνα. Φιλτράρετε και βάλτε σε μπουκάλια. Κλείστε τα και περιμένετε έναν ακόμα μήνα σε δροσερό σκοτεινό χώρο. Προτείνω να χρησιμοποιήστε λευκά λεμονάτα ροδάκινα για περισσότερο άρωμα και πιο διαυγές χρώμα καθώς και μια βότκα αρωματισμένη με ροδάκινο.
Πρόταση: σε ποτήρι της σαμπάνιας, βάλτε δύο δάχτυλα λικέρ ροδάκινο ένα κομμάτι φρέσκο φρούτο. Απογεμίστε με prosseco.
Λικέρ με σύκα
Πλύντε, σκουπίστε κι αφού κόψετε τις ουρίτσες, χωρίστε τα σύκα στα δύο. Βάλτε τα σε ένα ευρύχωρο μπολ και πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και προσθέστε το αλκοόλ. Ανακατέψτε ξανά. Σκεπάστε το μπολ με μια λινή πετσέτα, βάλτε το σε δροσερό μέρος (αν κάνει πολύ ζέστη στο ψυγείο στο χώρο των λαχανικών) και ανακατεύετε τα σύκα δύο φορές την ημέρα. Σε 8 ημέρες (10 αν είναι στο ψυγείο) βάλτε το περιεχόμενο του μπολ σε γυάλα αφήνοντας ένα κενό 5 εκατοστών. Σφραγίστε και αφήστε να ωριμάσει για ένα μήνα.
Σουρώστε με μεγάλο σουρωτήρι για να βγάλετε τα σύκα και ξανασουρώστε με λεπτό τουλπάνι ή φίλτρο χάρτινο. Βάλτε σε μπουκάλια, κλείστε τα πολύ καλά και φυλάξτε για δύο μήνες, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net