Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Υλικά
Για το παντεσπάνι
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
4 αυγά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
20 γρ. κακάο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο για το ταψί
Για τη γέμιση
180 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
180 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρ. μαύρο ρούμι
10 γρ. κακάο
περίπου 300 γρ. τρούφα για επικάλυψη
«Αυτές τις τρούφες τις έβγαλα στο πρώτο μου ζαχαροπλαστείο, στο υπόγειο της Αναγνωστοπούλου, το 1982. Όσοι τις δοκίμαζαν σχολίαζαν ότι “τσιμπάει” το ρούμι και ότι με δύο τρούφες μεθάς!», θυμάται ο δημιουργός.
Διαδικασία
Για το παντεσπάνι Χτυπάμε στο μίξερ (με το σύρμα) τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας παράλληλα με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι να ενσωματωθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24-25 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι (βυθίζοντάς το στο κέντρο) για να δούμε αν έχει ψηθεί – θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, περίπου 2-3 ώρες.
Για τη γέμιση Ετοιμάζουμε μια γκανάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, περιμένουμε για 1 λεπτό (για να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα) και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή με ένα μπλέντερ χειρός, προσέχοντας να μην το ανασηκώνουμε.
Συναρμολόγηση Θρυμματίζουμε το παντεσπάνι σε ένα μπολ, προσθέτου- με το ρούμι, την γκανάς και το κακάο και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα (μπορούμε να τα ζυμώσουμε και στο μίξερ, με το φτερό). Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ξαναζυμώνουμε το μείγμα για λίγο και το πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Ρολάρουμε τις μπάλες στην τρούφα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.
Διατηρούνται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Μυστικό Αντί για παντεσπάνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 500-600 γρ. κέικ της αρεσκείας μας (σπιτικό ή έτοιμο).