Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣτην Αμερική χρησιμοποιούν πολύ τα μπισκότα graham crackers, που είναι λεπτά, τραγανά και εύθρυπτα, έχουν γλυκιά γεύση και μοιάζουν με τα digestive. Με αυτά φτιάχνουν βάσεις για τάρτες αλλά και τα περίφημα icebox cakes τους, τα δικά τους μπισκοτογλυκά. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή για να τα φτιάξετε μόνοι σας, και μάλιστα στην πιο ωραία εκδοχή τους, με σοκολάτα! Μπορείτε να τα φάτε σκέτα, να τα βουτήξετε στον καφέ σας, να τα αλέσετε και να φτιάξετε βάσεις για τσίζκεϊκ ή να τα χρησιμοποιήσετε όπως αλλιώς θα χρησιμοποιούσατε τα digestives.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. γλυκού αλάτι
80 γρ. κακάο
280 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
220 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ κρύο, κομμένο σε κομματάκια
90 γρ. (2 κουτ. σούπας) μέλι
60 γρ. (2 κουτ. σούπας) γάλα φρέσκο, κρύο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα σπιτικά μπισκότα graham crackers με σοκολάτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια, αλάτι, κακάο, την άχνη και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε τα κομματάκια βουτύρου και τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το γάλα μέχρι να διαλυθεί.
Αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα γάλα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε ελαφρώς, διπλώνοντας τις άκρες της προς το κέντρο περίπου 10 φορές, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.
Κόβουμε τη ζύμη στα δύο. Τυλίγουμε το ένα κομμάτι με μεμβράνη για να μην ξεραίνεται και βάζουμε το άλλο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Με τον πλάστη το ανοίγουμε σε ορθογώνιο περίπου όσο η λαμαρίνα του φούρνου με πάχος 2-3 χιλιοστά. Με ένα μαχαίρι κόβουμε και ισιώνουμε τις τέσσερις πλευρές του. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
Κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Μεταφέρουμε τα δύο ορθογώνια, μαζί με το αντικολλητικό χαρτί τους, πάνω σε δύο λαμαρίνες και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουμε τη σοκολάτα.
Αμέσως μόλις τα βγάλουμε, όσο είναι ζεστά, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με τη ροδέλα της πίτσας σε κομμάτια 6 x 6 εκ.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σπιτικά μπισκότα graham crackers, διατηρούνται για πάνω από 1 εβδομάδα σε καλά σφραγισμένο δοχείο ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.