Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑπό κάτω σαν τάρτα, από πάνω σαν μπισκότο και από μέσα σαν μπράουνι. Τι είναι; Αυτή η θεϊκή σοκολατόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου που είναι κρυμμένη μέσα σε ζύμη!
Υλικά
Για τη ζύμη
190 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο), σε κύβους
230 γρ. ζάχαρη άχνη
230 γρ. αμύγδαλα λευκά, σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. γάλα
150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη και ζεστή
αμύγδαλο φιλέ, για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
260 γρ. κουβερτούρα με 70% κακάο, τεμαχισμένη
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
Διαδικασία
Ζύμη
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τη σοκολάτα, στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Τότε προσθέτουμε τη σοκολάτα ζεστή.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Τη βγάζουμε, κόβουμε τα 2/3 της ζύμης και τα μεταφέρουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 22-24 εκ.
Πιέζουμε με την παλάμη μας - και βοηθητικά με τον πάτο από ένα μπρίκι ή ένα ποτήρι - ώστε να απλώσει η ζύμη και να καλύψει τον πυθμένα και τα πλαϊνά της ταρτιέρας, έχοντας ομοιόμορφο λεπτό πάχος (περίπου 4 χλστ.). Αν αυτός ο τρόπος μάς δυσκολεύει, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη με πλάστη, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για να μην κολλάει, και να τη στρώσουμε στην ταρτιέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Γέμιση
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
Περιμένουμε 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους και τα αυγά με την άχνη.
Τα αδειάζουμε μέσα στη σοκολάτα και ομογενοποιούμε.
Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω από τη ζύμη.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χλστ. και το στρώνουμε στην επιφάνεια της πίτας.
Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά.