Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΟ Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς δίνει τη συνταγή για αφράτη και πλούσια σοκολατόπιτα. Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ, την αρωματίζουν μοναδικά. Απολαύστε την!
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
400 γρ. ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο + λίγο για το ταψί
200 ml νερό
50 ml κονιάκ
80 γρ. κακάο + λίγο για το ταψί και την επιφάνεια
5 μεσαία αυγά
40 γρ. μπέικιν πάουντερ *
1 κουτ. σούπας κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
Για το σιρόπι
800 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
125 γρ. κακάο
Μυστικά
* Η ποσότητα του μπέικιν πάουντερ εδώ είναι αρκετά μεγάλη, γιατί θέλουμε να γίνει αφράτη η σοκολατόπιτα και να έχει μεγάλη «κυψέλωση», ώστε να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
Διαδικασία
Σοκολατόπιτα
Για να φτιάξουμε σιροπιαστή σοκολατόπιτα με μπαχαρικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και το κονιάκ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, προσέχοντας να μη ζεσταθεί πολύ το μείγμα.
Προσθέτουμε το κακάο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και σβήνουμε τη φωτιά.
Αμέσως μετά και ενώ έχουμε ακόμα την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, προσθέτουμε τα αυγά.
Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί περίπου 35 x 35 εκ. και αντί για αλεύρι το περνάμε με κακάο.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
Σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Αφού πάρει μία βράση, κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Αμέσως μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο, την κόβουμε σε όσα κομμάτια επιθυμούμε και σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε στην άκρη για λίγο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να απορροφηθεί το σιρόπι.
Σερβίρουμε, τη σιροπιαστή σοκολατόπιτα με μπαχαρικά, πασπαλίζοντας με λίγο κακάο.