Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΗ σοκολατένια γεύση και η μπισκοτένια υφή κάνουν αυτόν τον κορμό ακαταμάχητο.
Υλικά
350 γρ. μπισκότα πτι μπερ
500 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη κοινή
150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
100 γρ. κονιάκ
100 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Διαδικασία
Για το σοκολατένιο κορμό με μπισκότα, βάζουμε τα αυγά και την κοινή ζάχαρη σε ένα ανοξείδωτο μπολ ή σε μια κατσαρόλα. Στερεώνουμε το σκεύος πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα μπεν μαρί
Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, έως ότου αφρατέψουν και πάρουν ανοιχτόχρωμη απόχρωση.
Με αυτό τον τρόπο παστεριώνουμε τα αυγά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακτεύουμε με μια σπάτουλα το βούτυρο με την άχνη πολύ καλά. Προσθέτουμε το κακάο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το μείγμα αυγών - ζάχαρης, που είχαμε αφήσει να κρυώσει.
Σε μια παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ ή σε μια φόρμα για κορμό (σε μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας), απλώνουμε μια στρώση από την κρέμα που φτιάξαμε, σκεπάζουμε με μπισκότα, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και επαναλαμβάνουμε αυτήν τη διαδικασία έως ότου τελειώσουν τα υλικά.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε να παγώσει καλά ο κορμός (για περίπου 3 ώρες).
Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, βυθίζουμε προσεκτικά τη φόρμα σε ζεστό νερό (ώστε να λιώσει ελαφρώς η εξωτερική επιφάνεια του κορμού και να μπορέσει να ξεκολλήσει και να «γλιστρήσει» το γλυκό), σκεπάζουμε με την πιατέλα σερβιρίσματος, αναποδογυρίζουμε και αφαιρούμε τη φόρμα.