Συνταγή: Τάσος Τυρανόπουλος
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια μους όλο σοκολάτα.
Υλικά
Για το τραγανό μπισκότο
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 130 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
- 130 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους
Για τη μους σοκολάτα
- 400 γρ. κουβερτούρα περίπου 64% κακάο
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 10 αυγά μεγάλου μεγέθους, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 65 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 30 γρ. κονιάκ
Για γαρνίρισμα
- κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας
- λίγη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Τραγανό μπισκότο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το μπισκότο στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό στη χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να προκύψει μια καλά ομογενοποιημένη ζύμη. Καλύπτουμε ένα ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε πάνω τη ζύμη. Στη συνέχεια, την τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και ψήνουμε το μπισκότο για 15 - 20 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το θρυμματίζουμε με τα χέρια. Μοιράζουμε τα τρίμματα στα μπολ, κρατώντας μερικά για τη διακόσμηση.
Μους σοκολάτα: Βάζουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις λιώσουν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα.
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της σοκολάτας και, όταν είναι 45° - 50° C, δηλαδή αρκετά χλιαρή, προσθέτουμε τους κρόκους και το κονιάκ ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Μόλις ομογενοποιηθούν, ενσωματώνουμε περίπου το 1/4 της μαρέγκας ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Μοιράζουμε την κρέμα στα ποτήρια, πάνω από τα τρίμματα μπισκότου, και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Διακοσμούμε με τριμμένο μπισκότο, φρέσκα κόκκινα φρούτα και λίγη ζάχαρη άχνη.
Μυστικό: Επειδή σε αυτήν τη συνταγή τα αυγά δεν παστεριώνονται, πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητά τους, ότι δηλαδή είναι φρέσκα και έχουν διατηρηθεί σωστά.