Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕλαφρύ επιδόρπιο για μικρά και μεγάλα παιδιά.
Υλικά
Για την πραλίνα
400 γρ. φουντούκια, ζεσταμένα σε ταψάκι στον φούρνο για 8-10 λεπτά στους 160°C (θα πρέπει να είναι ζεστά όταν τα χρησιμοποιήσουμε)
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Για τη μους
150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια και λιωμένη σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W, ανακατεύοντας ανά 30 δευτερόλεπτα)
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
Διαδικασία
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη, περιμένοντας να λιώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Μόλις καραμελώσει όλη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, τα οποία πρέπει να είναι ζεστά, αλλιώς θα παγώσει η καραμέλα και δεν θα μπορούμε να την ανακατέψουμε.
Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα φουντούκια, προσέχουμε όμως να μη μείνει πολλή ώρα στη φωτιά η καραμέλα και πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (θα σκληρύνει η καραμέλα και θα γίνει ένα ενιαίο κομμάτι).
Παίρνουμε 200 γρ. από τα καραμελωμένα φουντούκια, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια και τα πολτοποιούμε σε ένα δυνατό μπλέντερ, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Θα χρειαστεί να επιμείνουμε για αρκετή ώρα – αρχικά θα γίνουν σκόνη και σταδιακά θα πολτοποιηθούν και θα σχηματιστεί μια νόστιμη πηχτή κρέμα, η πραλίνα.
Προσθέτουμε τη ζεστή λιωμένη κουβερτούρα στην πραλίνα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Αμέσως, και όσο είναι ακόμη ζεστό, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Γεμίζουμε ποτήρια της αρεσκείας μας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Σπάμε σε μεγάλα κομμάτια τα υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια και με αυτά γαρνίρουμε τις μους.