Συνταγή: Αλέξανδρος Κόκκορης
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
- 225 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, πολύ ψιλοκομμένη + επιπλέον για γαρνίρισμα, τριμμένη
- 225 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
- 1 φακελάκι στιγμιαίος εσπρέσο
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 2 γρ. αλάτι (στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού)
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα με διαστάσεις 15x4 εκ. Ντύνουμε το εσωτερικό της φόρμας με λαδόκολλα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής: Βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε στο στόμιο της κατσαρόλας αφού αρχίσει να κοχλάζει το νερό (το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει καθόλου το μπολ).
Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τον εσπρέσο και την κανέλα και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και, όταν ζεσταθεί αρκετά το μείγμα (60° C), προσθέτουμε το αλάτι και τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά και σταθερά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Οταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το γλυκό βουτώντας στιγμιαία τη φόρμα σε καυτό νερό και αναποδογυρίζοντάς την πάνω σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με κουβερτούρα την οποία τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Το αφήνουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Αν θέλουμε, το σερβίρουμε με μία κουταλιά χτυπημένη κρέμα γάλακτος.