Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ μεγάλη έκπληξη αυτού του κέικ είναι το σιρόπι σοκολάτας με κακάο και κουβερτούρα. Και ναι, είναι τόσο νόστιμο, ζουμερό και πλούσιο όσο το φαντάζεστε.
Μαρία Φασουλή
Υλικά
1 +3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
1½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 κούπας κακάο
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
1/2 κούπα βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κούπα γάλα
Σιρόπι
1½ κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουτ. σούπας κακάο
100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το σιροπιαστό κέικ σοκολάτας, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και τη βανίλια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα αυγά, το κονιάκ, το γάλα και το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
Βουτυρώνουμε καλά, αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ μήκους 24 εκ. και την ντύνουμε με λαδόκολλα. Τη βουτυρώνουμε λίγο και αυτή.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Σιρόπι
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κακάο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσουν.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει (χλιαρό προς κρύο).
Σιροπιάζουμε κουταλιά- κουταλιά το κέικ αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο.
Αφήνουμε το σιροπιαστό κέικ σοκολάτας να κρυώσει εντελώς, περίπου για 1 ώρα, μέσα στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πιατέλα.