Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠοιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το πλούσιο σοκολατένιο κέικ με καρύδια και πυκνό, αρωματικό γλάσο; Κανείς!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
250 γρ. (2 κούπες, όχι ξέχειλες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για τη φόρμα
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια + επιπλέον για τη φόρμα
200 γρ. κουβερτούρα extra bitter (με 65-72% κακάο), τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
330 ml (1 + 2/3 κούπας) φρέσκο γάλα
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη καστανή ανοιχτή
40 γρ. (1/3 κούπας) κακάο, κοσκινισμένο
2 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
200 γρ. καρύδια, κοπανισμένα σε χοντρά κομμάτια
Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα extra bitter με 65-72% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κυβάκια
90 γρ. (1/4 κούπας) γλυκόζη (διάφανο και παχύρρευστο σιρόπι καλαμποκιού που πωλείται σε βάζα στο σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο
Μυστικά
Αν δεν µας αρέσουν τα καρύδια, µπορούµε να βάλουµε φουντούκια, σταγόνες λευκής σοκολάτας ή τίποτε από αυτά. Το κέικ είναι νόστιµο και σκέτο.
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το κέικ σοκολάτας με καρύδια και γλάσο, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 24 εκ.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν.
Μόλις γίνει ένα λείο μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τις ζάχαρες και το ξύσμα και προσθέτουμε το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε και το αλεύρι μαζί με το κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα (ίσως χρειαστεί και παραπάνω).
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε καλά το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα ξύλινο σουβλάκι ή ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζουμε το κέικ, περιμένουμε μερικά λεπτά και το ξεφορμάρουμε. Ιδανικά, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Γλάσο σοκολάτας
Βάζουμε την κουβερτούρα, το βούτυρο και τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα λαμπερό και λείο σοκολατένιο γλάσο.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λάδι και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το κέικ (αφού έχει κρυώσει καλά) με το γλάσο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.