Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 πακέτο βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα γάλα φρέσκο, πλήρες
1/2 κούπα κονιάκ 4 κουτ. σούπας μέλι
3 κουβερτούρες (375 γρ.) 1 κούπα αμύγδαλα, αλεσμένα
2 πακέτα πτι μπερ ολικής αλέσεως αμύγδαλα φιλέ
3 καραμελάκια τύπου Smarties ή m&m’s
Γλάσο
125 γρ. κρέμα γάλακτος, περίπου 35% λιπαρά
125 κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού μέλι
Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αποσύρουμε και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα το κονιάκ και το μέλι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα εναλλάξ με τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ενσωματώνουμε τα μπισκότα. ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας. Αδειάζουμε πάνω της το μείγμα και του δίνουμε με τα χέρια μας σχήμα σκαντζόχοιρου. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει.
Γλάσο
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε το γάλα φροντίζοντας να το αποσύρουμε λίγο πριν πάει να πάρει βράση. Αδειάζουμε το γάλα μέσα στην κουβερτούρα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα ώστε να γίνει ένα σοκολατένιο μείγμα. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στον σκατζόχοιρο χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Φροντίζουμε να τον καλύψουμε εξολοκλήρου. Φτιάχνουμε τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου βυθίζοντας αμύγδαλο φιλέ σε όλο του το σώμα. Για τα μάτια του χρησιμοποιούμε καραμελάκια όπως και για τη μύτη του.