Συνταγή: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 5 κουτ. σούπας κακάο
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 1/2 κούπα γάλα πλήρες
- 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 1 τσιμπιά αλάτι
Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε στο μίξερ, με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, για 5 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να σφίξει στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα. Παίρνουμε δόσεις από τη ζύμη και την πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε, π.χ. κοτσιδάκι ή στρογγυλό. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για 13 - 15 λεπτά.
Αφού κρυώσουν, τα φυλάμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς.
Μυστικό: Αν θέλουμε τα κουλουράκια πιο γλυκά, βάζουμε 1 κούπα ζάχαρη.