Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 250 γρ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
- 250 γρ. καρύδια
- 125 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
- 3 κάψουλες βανίλιας
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 500 γρ. κουβερτούρα μπίτερ
Διαδικασία
Καβουρδίζουμε ελαφρώς τα αμύγδαλα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C και τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε (όχι στο γκριλ) για 8 λεπτά, ίσα να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Χοντροκόβουμε στο μούλτι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Με τον ίδιο τρόπο χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, και το κονιάκ. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει. Περίπου μισή ώρα πριν παρέλθει ο χρόνος, λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα (μαρίζ). Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας τακτικά.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε μπαστούνι, σαν χοντρό λουκάνικο. Το κόβουμε σε φέτες ίσου πάχους. Καρφώνουμε κάθε φέτα με πιρούνι και τη βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε τις καριόκες να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα, για τουλάχιστον 2 ώρες.