Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια απολαυστική gluten-free σοκολατόπιτα με καρύδι που θα μπορούσαμε να την πούμε και καρυδόπιτα με σοκολάτα. Όπως και να ‘χει, είναι υπέροχη!
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη (σε μπεν μαρί)
- 600 γρ. καρύδι, τριμμένο
- 500 γρ. (4 κούπες) άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού ή και τα δύο (ανάλογα με το τι άρωμα μας αρέσει)
- ελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
- 7 αυγά
Μυστικά
- Για να πετύχουμε αυτό το ωραίο σχέδιο στην επιφάνεια, αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει πολύ καλά και έπειτα στρώνουμε πάνω της μια δαντέλα. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφαιρούμε προσεκτικά τη δαντέλα. Θα δούμε ότι από κάτω έχει μείνει το αποτύπωμά της, σαν να χρησιμοποιήσαμε στένσιλ.
- Επειδή αυτή η σοκολατόπιτα δεν περιέχει αλεύρι, στο εσωτερικό της παραμένει πολύ ζουμερή γι’ αυτό πρέπει να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Διαδικασία
- Για τη σοκολατόπιτα με καρύδι, σαν καρυδόπιτα: σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα την άχνη με το τριμμένο καρύδι, την κανέλα (ή το ξύσμα) και το αλάτι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 24-25 εκ. καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 10 λεπτά και αμέσως χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε τη σοκολατόπιτα, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη.