Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδη
Αποθήκευση για αργότεραΌπως και να το πεις, είναι το γλυκό που έφτιαχναν οι μαμάδες μας σε πλήθος παραλλαγών. Εδώ μια εκδοχή με καρύδα, η οποία με τη σοκολάτα είναι ένα από τα πιο ταιριαστά ζευγάρια.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
- 220 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 80 γρ. κακάο σε σκόνη
- 2 αυγά
- 20 ml κονιάκ
- 100 γρ. τρίμμα αποξηραμένης καρύδας
- 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μωσαϊκό, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή τα ανακατεύουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό. Εναλλακτικά, τα λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων.
- Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα αυγά, ένα ένα, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το ποτό και την καρύδα και ανακατεύουμε καλά.
- Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε πολύ καλά στο μείγμα με μια κουτάλα. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να σφίξει αρκετά και να πλάθεται.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και με τα χέρια μας το πλάθουμε σε μπαστούνι. Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα, στρίβοντας τις άκρες της σαν καραμέλα.
- Τοποθετούμε το σαλάμι στην κατάψυξη, για να παγώσει και να σφίξει καλά (περίπου 40 λεπτά), και το διατηρούμε εκεί. Κάθε φορά που θέλουμε να σερβίρουμε, το ξετυλίγουμε και κόβουμε φέτες.