Κείμενο: Γαστρονόμος
Σε αυτήν τη συνταγή έχουμε μειώσει τα λιπαρά αντικαθιστώντας το πλήρες γάλα με ελαφρύ (1,5% λιπαρά) και χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος με 20% (αντί αυτή με τα 35% - 36% λιπαρά).
Υλικά
300 γρ. γάλα φρέσκο 1,5% λιπαρά
2 κουτ. σούπας κακάο
3 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
50 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
300 γρ. κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με το κακάο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προτού πάρει βράση το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε συνεχώς (να φτάσει η θερμοκρασία στους 84° - 85° C). Αυτή η θερμοκρασία απέχει αρκετά από το βρασμό. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, προσέχουμε πότε το μείγμα αρχίζει να αχνίζει και να δένει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα να παγώσει.