Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τις φόρμες
- 150 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά μεγάλα (ή 3 μεσαία)
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού κονιάκ
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο για τις φόρμες
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
- 350 γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Χτυπάμε πολύ καλά, στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν έχουμε ένα αφράτο μείγμα, χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το αλάτι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ενσωματώνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ατομικές αλουμινένιες φόρμες. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φόρμα για μάφινς με πολλές θήκες. Μοιράζουμε το μείγμα μέσα στις φόρμες, χωρίς να τις γεμίσουμε μέχρι επάνω. Ψήνουμε τα σουφλέ στον φούρνο για 10 λεπτά. Ο πυρήνας τους να πρέπει να παραμείνει υγρός.