Συνταγή: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1 κιλό φιστίκια αράπικα, ψημένα και ανάλατα
- 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τα φιστίκια και βάζουμε μία δόση στο μούλτι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ελάχιστη ζάχαρη και μερικές σταγόνες ηλιέλαιο. Αλέθουμε τα φιστίκια για 6 - 8 λεπτά. Κάθε ένα λεπτό σταματάμε το μούλτι, πρώτον για να μην το κάψουμε και δεύτερον για να μαζέψουμε όσο υλικό έχει μείνει στα τοιχώματα, σπρώχνοντάς το προς το κέντρο. Όταν τα αλεσμένα φιστίκια μεταμορφωθούν σε βούτυρο, σταματάμε οριστικά το άλεσμα. Με τον ίδιο τρόπο πολτοποιούμε και τις υπόλοιπες δόσεις. Φυλάμε το φιστικοβούτυρο στο ψυγείο, καλύτερα σε αποστειρωμένο βάζο.