Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Αποθήκευση για αργότεραΞέρω ότι σε πολλούς αρέσουν τα γλυκά και σε όλους αρέσουν τα… ξινά. Να, όμως, που σε αρκετούς αρέσουν και τα πικρά. Για τέτοιους ανθρώπους είναι αυτή η μαρμελάδα και αυτοί είναι φανατικοί του γλυκόπικρου. Δεν ξέρω γιατί τη λένε «της Οξφόρδης», αλλά επειδή μου αρέσουν τα σενάρια φαντάζομαι ότι ταιριάζει γάντι σε κάτι παρωχημένης εποχής Αγγλίδες κόρες κα άκαμπτους κυρίους που ασχολούνται με την παλαιοντολογία και πίνουν τσάι Darjeeling με δύο σταγόνες γάλα. Βέβαια, οι φίλοι μου που λατρεύουν αυτή τη μαρμελάδα δεν μοιάζουν έτσι, αλλά μου αρέσει το σενάριο και δεν μου αρέσουν τα πικρά.
Υλικά
6 μεγάλα, ώριμα πορτοκάλια
1 γκρέιπφρουτ
1 μεγάλο λεμόνι
ζάχαρη (περίπου 2 1⁄2 κιλά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα Οξφόρδης, βάζουμε τα φρούτα με τόσο νερό που να τα σκεπάζει σε κατσαρόλα, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Θα χρειαστεί γύρω στη 1 ώρα. Ενδιάμεσα αλλάζουμε μία φορά το νερό.
Όταν τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα, κόβουμε κάθε φρούτο στα τέσσερα και κάθε τέταρτο σε λεπτές φέτες.
Ζυγίζουμε την ποσότητα και για κάθε ένα κιλό φρούτα βάζουμε 1.700 γραμμάρια ζάχαρη.
Τα βάζουμε όλα σε κατσαρόλα μαζί με νερό ίσα που να τα σκεπάζει.
Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με τη μαρμελάδα Οξφόρδης, τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.