Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Απολαυστικά γλυκόπικρη, έξτρα αρωματική και με υπέροχη γεύση. Αποφύγετε τις κλημεντίνες και προτιμήστε χιώτικη ποικιλία για αξέχαστο άρωμα!
Υλικά
2 κιλά μανταρίνια, βιολογικά
2 κιλά ζάχαρη
Μυστικά
Αν θέλουμε, καθώς βράζει η μαρμελάδα, την αρωματίζουμε με φύλλο αρμπαρόριζας ή λίγα φύλλα λεβάντας ή λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα μανταρίνι, κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση και τα στύβουμε στο στύφτη.
Κρατάμε το χυμό κατά μέρος σε ένα δοχείο στο ψυγείο.
Αφαιρούμε το κοτσανάκι και μ’ ένα κουτάλι ξύνουμε, όσο μπορούμε, τα υπόλοιπα της ψίχας του μανταρινιού.
Ρίχνουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει και τις βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.
Βγάζουμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε δοχείο με μπόλικο κρύο νερό.
Τις αφήνουμε εκεί ένα εικοσιτετράωρο, στη διάρκεια του οποίου αλλάζουμε 3 - 4 φορές το νερό.
Μετά περνάμε τις φλούδες στο μπλέντερ και βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό που έχουμε φυλάξει.
Τα βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με την μαρμελάδα μανταρίνι.
Ενώ είναι καυτή η μαρμελάδα μανταρίνι, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.