Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τα παλιά αμύγδαλα, που είναι κάπως μικρά, στρουμπουλά και καταλήγουν σε μυτίτσα. Τα άλλα, μεγάλα και πλακέ, προέρχονται από συστηματικές καλλιέργειες και δεν είναι τόσο νόστιμα. Η συνταγή είναι από την Κύπρο, το φτιάχνουν όμως και σε αρκετά άλλα μέρη.
Υλικά
1 κιλό αμύγδαλα (ψίχα, αλλά με το φλοιό τους)
1 κιλό ζάχαρη
4-5 πικραμύγδαλα (αν έχουμε)
5-6 κουτ. σούπας ροδόνερο
Διαδικασία
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα (εφόσον βρούμε) σε μπόλικο νερό που κοχλάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Επειτα, τα σουρώνουμε και αφαιρούμε το φλούδι τρίβοντάς το, έτσι ώστε να μείνει μόνο η ψίχα, καθαρή.
Τα βάζουμε λίγα-λίγα στο μούλτι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό (500 γρ.) και το βάζουμε να βράσει.
Οταν αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι, μετράμε περίπου 3-4 λεπτά, ώστε να δέσει, και ρίχνουμε τα τριμμένα αμύγδαλα.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και να ξεκολλάει το γλυκό από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Θα πάρει γύρω στα 10-15 λεπτά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε για να μην καεί.
Προσθέτουμε το ροδόνερο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.