Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΠαλαιότερα, όταν μια οικογένεια πήγαινε να ζητήσει την κόρη σε γάμο, προσέφερε πάντα χαλβά. Στα γεννητούρια πάλι, συνηθίζεται μέχρι και σήμερα η πεθερά να επισκέπτεται τη λεχώνα νύφη, με αυτόν τον χαλβά.
Λουσινέ Νταρμπινιάν
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
150 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τον αρμένικο χαλβά, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το αλεύρι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
Προσθέτουμε το βούτυρο, κουταλιά κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί στο αλεύρι και να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο ξανθό μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, κουταλιά κουταλιά, φροντίζοντας να λιώσει και να καραμελώσει κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη. Μέχρι να λιώσει όλη, το μείγμα θα έχει σφίξει αρκετά και το χρώμα του θα έχει σκουρύνει ελαφρά. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τώρα τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φαρδιά πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστός, τον χαράσσουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια. Είναι σημαντικό να τον κόψουμε όσο είναι ζεστός, γιατί όταν θα κρυώσει εντελώς, θα σφίξει τόσο που θα κόβεται δύσκολα.
Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.