Φωτογραφία: The Eaters/ Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΈνα φίνο, ελαφρύ και αρωματικό γλύκισμα χωρίς ζάχαρη κατάλληλο για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.
Κατερίνα Λίβα
Υλικά
- 350 γρ. ταχίνι
- 400 γρ. καλής ποιότητας χουρμάδες, χοντροκομμένοι
- 1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο (τα εσωτερικά σποράκια, όχι οι εξωτερικές κάψες – κοπανίζουμε τις κάψες και απελευθερώνουμε τα σποράκια)
- 40 γρ. ψίχα από ανάλατα κελυφωτά φυστίκια, χοντροσπασμένα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα «χαλβαδάκια» με χουρμάδες και καρδάμωμο χτυπάμε στον πολυκόφτη το ταχίνι με τους χουρμάδες και το καρδάμωμο μέχρι να ομογενοποιηθούν σε μια πυκνή πάστα.
- Κάθε τόσο σταματάμε τη λειτουργία της συσκευής και με ελαστική σπάτουλα στρώνουμε το μείγμα προς τα μαχαίρια, γιατί θα κολλάει αρχικά στα τοιχώματα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό, με πάχος περίπου 2 εκ.
- Αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα και σκορπίζουμε στο φύλλο τα φιστίκια ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με το φύλλο στο ψυγείο και αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, για να σφίξει καλά.
- Με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.