Φωτογραφία: The eaters / Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΌπως σημειώνει η κλινική διατροφολόγος Μαρία Μπίζιου, «τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια ομάδα φυτοχημικών με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση και να μειώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων, η αυξημένη δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με τη θρόμβωση και την πιθανή ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών, ενώ οι προκυανιδίνες της σοκολάτας μπορούν να μειώσουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών, που είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις καρδιαγγειακών νόσων.»
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
- 350 γρ. κεράσια χωρίς το κουκούτσι (καθαρό βάρος) + επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη
- λίγο κακάο ή τρούφα, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για το γλυκό ψυγείου με σοκολάτα και κεράσια μόνο με 2 υλικά, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κεράσια και τα βράζουμε σε νερό για 5-7 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε μέσα σε ένα μπολ με ραβδομπλέντερ (ή σε έναν πολυκόφτη).
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και στερεώνουμε στο χείλος της ένα μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ στο οποίο έχουμε ρίξει την κουβερτούρα. Όσο λιώνει, την ανακατεύουμε για να μην καεί.
- Αδειάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα πάνω από τον πολτό των κερασιών και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά με το ραβδομπλέντερ, χωρίς να το ανασηκώνουμε, για να μη δημιουργηθεί αφρός (ή ανακατεύουμε απλώς με μια κουτάλα).
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 6-7 ποτήρια της επιλογής μας χωρίς να τα γεμίσουμε πολύ ή σε ένα μικρό μπολ σερβιρίσματος και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η κρέμα (2-3 ώρες). Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο κακάο ή τρούφα και φρέσκα κεράσια.