Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΠρωτότυπη συνταγή για γλυκό του κουταλιού και όμως μπορούμε να απολαύσουμε το καρπούζι και αλλιώς.
Υλικά
περίπου 1,5 κιλό φέτες από καρπούζι, καθαρισμένες από τη σάρκα (θέλουμε να μείνει 1 κιλό φλοιός, μόνο το άσπρο κομμάτι)
1½ κιλό μέλι
1/2 κιλό (21½ κούπες) ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Μυστικά
Στο γλυκό καρπούζι κάποιοι χρησιμοποιούν και ασβεστόνερο, ώστε τα κομμάτια να είναι πιο τραγανά
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι , παίρνουμε τις φλούδες από το καρπούζι και αφαιρούμε την εξωτερική πράσινη φλούδα, έτσι ώστε να μείνει το άσπρο μέρος του φλοιού, το οποίο κόβουμε σε μπαστουνάκια. Τα ζυγίζουμε – θέλουμε 1 κιλό.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν.
Τα στραγγίζουμε σε τρυπητό και έπειτα τα απλώνουμε σε πετσέτα κουζίνας, ώστε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν για περίπου 6 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός), μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι.
Ξαφρίζουμε με κουτάλα μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός.
Προσθέτουμε το καρπούζι και το αφήνουμε να πάρει δύο-τρεις βράσεις, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να δέσει το σιρόπι.
Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό κουταλιού καρπούζι να κρυώσει και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.