Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια μαρμελάδα με απλότητα!
Υλικά
2 κιλά λεμόνια
2.300 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μαρμελάδα λεμόνι, διαλέγουμε τα δύο πιο ωραία λεμόνια και αφαιρούμε την κίτρινη φλούδα τους με κοφτερό μαχαίρι. Προσέχουμε να μην βγαίνει καθόλου άσπρο.
Βράζουμε τις φλούδες για 2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει, τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό.
Τις κόβουμε όσο πιο λεπτές (κουρελάκια) και τις κρατάμε κατά μέρος μέχρι να χρειαστούν.
Ξύνουμε στον τρίφτη το περισσότερο από το κίτρινο φλούδι των λεμονιών και τα ξεπλένουμε.
Αφαιρούμε τα κοτσανάκια και κόβουμε όλα τα λεμόνια ψιλές φέτες.
Πετάμε τα κουκούτσια – αν υπάρχουν – και βάζουμε όλο το υλικό σε ανοξείδωτη (όχι αλουμινένια) κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν το υγρό είναι αρκετό ώστε να καλύπτει τα μαλακωμένα λεμόνια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει καλά, ώστε να δέσει, δηλαδή, όταν τραβήξουμε μια γραμμή με την κουτάλα, πρέπει να αφήνει δρόμο. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά.
Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά.
Πάνω από μια καθαρή, ανοξείδωτη κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι ψιλό και αδειάζουμε μέσα τη μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα μέσα στο σουρωτήρι και πιέζουμε ελαφρά για να περάσει στην καινούργια κατσαρόλα ο πολτός και να μείνουν στο σουρωτήρι οι μεμβράνες και οι ανεπιθύμητες ίνες, τις οποίες πετάμε.
Προσθέτουμε στη μαρμελάδα τα κουρελάκια της φλούδας που έχουμε κρατήσει και τη βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί και να πάρει μια βράση.
Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα λεμόνι, αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνουμε το καπάκι σφιχτά και τα τοποθετούμε ανάποδα.
Τα αφήνουμε ακίνητα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα φυλάμε σε ντουλάπι, σε σκοτεινό μέρος.