Συνηθίζουμε να τη φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο που την έφτιαχνε η μαμά μας, όμως την μπεσαμέλ μπορούμε να την παραλλάξουμε ποικιλοτρόπως, αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Λ.χ. αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο. Επίσης, στο αρχικό σοτάρισμα, μπορούμε, πριν βάλουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί, να σοτάρουμε στη λιπαρή ουσία της επιλογής μας πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι, πράσο ή σκόρδο (ή συνδυασμό αυτών) ώστε να χαρίσουν στην αλευρόκρεμα τη γεύση τους. Αντί για γάλα, μπορούμε να βάλουμε ζωμό. Αν θέλουμε να την κάνουμε κοκκινωπή και λίγο πιο έντονη στη γεύση, προσθέτουμε πελτέ μαζί με το υγρό της επιλογής μας. Τέλος, πέρα από το συνηθισμένο μοσχοκάρυδο, μπορούμε να την αρωματίσουμε με μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας: πάπρικες, κανελογαρίφαλα, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Φροντίζουμε τα φρέσκα μυρωδικά να είναι πολύ ψιλοκομμένα και τα ξερά καλοκοπανισμένα σε σκόνη. Κι αυτά είναι μερικά από όσα μπορούμε να κάνουμε με τη δημοφιλή κρέμα του παστίτσιου και του μουσακά.