Κείμενο: Μαρία Χαψούλα
Αμπελόφυλλα φρέσκα βρίσκουμε από τέλη Απριλίου στις περισσότερες λαϊκές αγορές, σε καλά μανάβικα, αλλά και στο τμήμα μαναβικής μεγάλων σούπερ μάρκετ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αμπελόφυλλα συσκευασμένα σε γυάλινο βάζο, μέσα σε άλμη, που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και μπακάλικα.
Και στις δύο περιπτώσεις, καλό είναι να τα ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που κοχλάζει: όταν είναι φρέσκα, για περίπου 3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και να γίνουν εύκαμπτα, και, αν είναι από βάζο, για περίπου 1/2 -1 λεπτό. Ακόμα και αν στη συσκευασία των τελευταίων αναγράφεται ότι δεν χρειάζονται ζεμάτισμα, εμείς το προτείνουμε, για να απομακρύνουμε τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της συσκευασμένης άλμης.