Κείμενο: Βαγγελιώ Χρηστίδου
«Μαγικές» συνταγές, υπό τη σκιά του Αγίου Όρους
Όλα τα είχε το πρώτο τριήμερο της εβδομάδας του Mount Athos Area Kouzina (από 6 έως 12 Ιουνίου 2016), που ήταν αφιερωμένη στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Οι ντόπιοι και οι φιλοξενούμενοι έβαλαν το χεράκι τους κι εμείς γευτήκαμε, εκτός από την τοπική γαστρονομία και φιλοξενία, και πεντανόστιμες πίτες από τη δυτική Ελλάδα, ανατολίτικη κουζίνα κι ένα καινούριο κοκτέιλ. Όλα υπό την επιβλητική μορφή του Άθου και τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου σε μία περιοχή που – εκτός από τα Μοναστήρια της – φημίζεται για τα θαλασσινά της και τα άλλα τοπικά προϊόντα της.
Όταν τα Γιάννενα συναντούν την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής και οι ντόπιοι εκ Μικρασίας κάτοικοι αναλαμβάνουν δράση δίπλα σε Ηπειρώτες της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, οι γεύσεις αρχίζουν και κυλούν όλες μαζί και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιος είναι πιο παιδεμένος στην κουζίνα από τον άλλον. Όταν ένας νεαρός barista, από τους πιο αγαπημένους της Θεσσαλονίκης, συναντιέται με έναν από τους Chefs του Ergon Agora, που η δουλειά του ακολουθεί μια αλληλουχία πιάτων Κωνσταντινουπολίτικης κουζίνας, τότε η μαρμελάδα στο φρεσκογεννημένο του cocktail έρχεται ως φυσική συνέχεια. Και μπορεί ο σιμιγδαλένιος χαλβάς να μη σπανίζει στην ελληνική επικράτεια, τόση νοστιμιά όμως όση πέτυχαν τα χεράκια της ντόπιας κ. Σοφίας που τον ετοίμασε μπροστά μας, λίγες φορές έχω γευθεί στο παρελθόν.
Μαγειρεύοντας με το Ergon Agora, πίνοντας με γνωστό barista
Πάμε στα «ονόματα», τώρα: Από το Ergon Agora, στο Ξενοδοχείο Aristoteles μας παρέδωσε ένα μάθημα πολίτικης κουζίνας ο Λευτέρης Αθανασόπουλος. Παρακολουθήσαμε τα έμπειρα χέρια του να τυλίγουν κεφαλοτύρι καταϊφι πασπαλισμένο με πάπρικα, μέλι και φυστίκια Αιγίνης. Μας έφτιαξε, επίσης, μία εξαιρετική φάβα με ψητή σαρδέλα, με γεύση όμοια της οποίας δυσκολεύτηκα να ανακαλέσω, μία ελληνική σαλάτα με τοματίνια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες ψημένες, φέτα και τρίμματα αφυδατωμένης ελιάς και στριφτάρια με μελάνι σουπιάς και τόνο. Ένα γεύμα που συνοδεύτηκε από σχόλια περί ελληνικής και τουρκικής γαστρονομίας, αλλά κι από επιφωνήματα θαυμασμού.
Και μπορεί το aperitif να άργησε λίγο, αφού το επόμενο γευστικό ραντεβού ήταν το βράδυ, αλλά το cocktail από μουντοβίνα (το τοπικό τσίπουρο της προ του Άθου περιοχής) - και μαρμελάδα χειροποίητη, το οποίο ετοίμασε o barista του Ολύμπιον café – bar της Θεσσαλονίκης Γιώργος Μακρόπουλος, ήταν μάλλον το «κερασάκι» που τρέλλανε τη γεύση μας. Με τη φροντίδα της ντόπιας μαγείρισσας Ιφιγένειας Μανωλούδα, που ετοίμασε τη μαρμελάδα σε πραγματικό χρόνο, ο τελευταίος έφτιαξε μπροστά μας ένα cocktail που μάλλον δεν έμοιαζε με τίποτα από ό,τι έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν. Ή μάλλον, έμοιαζε: «Όταν μας ζητήθηκε να φτιάξουμε ένα cocktail με βάση τη μαρμελάδα, το πρώτο που μας ήρθε στο μυαλό ήταν το bramble, ένα κλασικό cocktail», λέει ο ίδιος. «Παίξαμε με τα μούρα κι αντί για το τζιν βάλαμε μουντοβίνα, θέλοντας να βασιστούμε σε τοπικά προϊόντα. Προσθέσαμε και λικέρ με απόσταγμα μαστίχας (σ.σ. ότι ο ίδιος είναι ο brand ambassador για την εταιρεία Skinos, που παράγει λικέρ με απόσταγμα μαστίχας Χίου) κι έτσι προέκυψε το «Kouzina Cocktail».
Τα τελευταία έγιναν στο beach bar & mini restaurant Costa - Costa της Ουρανούπολης, όπου μας παρατέθηκε και γεύμα. Ολα γευστικότατα- τα κρεατικά, η σαλάτα με δυόσμο, οι πατάτες με πάπρικα, τα θράψαλα. Εξαιρετικό, επίσης, το τοπικό τύρι τους, τηγανισμένο με μαύρο σουσάμι.
Είδαμε κι άλλα πολλά εκεί, με φόντο το νησάκι της Αμμουλιανής. Ακόμη παρακολουθήσαμε πώς γίνονται και τα σαπουνάκια με ελαιόλαδο, όλα απλόχερα δοσμένα. Και βόλτα με καραβάκι κάναμε, στις μισές σχεδόν Μονές του Αγίου Όρους. Και δεσμευτήκαμε για επόμενη συνάντηση, αν όχι μέσα στο έτος, σίγουρα στo Mount Athos Area Kouzina 2017. Του χρόνου, το Φεστιβάλ επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις.