Κείμενο: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Ομάδα μαθητών Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης «ίδρυσε» μία εικονική εταιρία γεωργικών προϊόντων, που χρησιμοποιεί την ενυδρειοπονία, σαν εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας.
Ξέρετε τι είναι η ενυδρειοπονία; Εμείς το μάθαμε πρόσφατα, διαβάζοντας ότι μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, πέτυχαν για πρώτη φορά, αυτό που δεν έχουν πετύχει άλλοι συνομήλικοί τους: την καλλιέργεια κι ανάπτυξη λαχανικών στην επιφάνεια ενός ενυδρείου, με τροφή τους, τα συστατικά που παίρνουν από τα ...απόβλητα των ψαριών.
Η ομάδα μαθητών της Α.Γ.Σ. που συμμετέχουν στο σχετικό εκπαιδευτικό project (μέλη του club επιχειρηματικότητας του φορέα), προετοιμάζονται για την 11η Εμπορική Μαθητική Έκθεση Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό «ίδρυσαν» τη Vitalis, μία εικονική εταιρία γεωργικών προϊόντων (οργανωμένη σαν πραγματική επιχείρηση, σε μικροκλίμακα), που πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας την ενυδρειοπονία, σαν εναλλακτική μέθοδο καλλιέργειας.
«Είναι ένα τέλειο κλειστό σύστημα παραγωγής τροφίμων και μάλιστα, το πιο βιολογικό», εξηγεί η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου και μέλος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Vitalis, Αριάδνη Λαφάρα. «Τα ψάρια κρατούνται σε δεξαμενές και τα φυτά αυξάνονται και αναπτύσσονται υδροπονικά, δηλαδή χωρίς χώμα, στην επιφάνεια του ενυδρείου. Όταν τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές, τα απόβλητά τους αυξάνονται στο νερό και είναι θρεπτικά για τα φυτά, που φαίνεται να αγαπούν να τα απορροφούν». «Τα οφέλη αυτής της τεχνικής είναι πολλαπλά» συνεχίζει η μαθήτρια, «καθώς δε χρειάζονται φυτοφάρμακα ή βοτάνισμα, ενώ τα φυτά της ενυδρειοπονίας μεγαλώνουν με διπλάσια ταχύτητα και μπορούν να υπάρξουν έως και δεκαπλάσιες καλλιέργειες στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, η ενέργεια που ξοδεύεται είναι 70% μικρότερη από την κλασική, η απαιτητικότητα ποτίσματος είναι μόλις 2% σε σχέση με αυτή των φυτών στο χώμα». Το ίδιο το σύστημα, κοστίζει μόνο 80 – 100 ευρώ (περιλαμβάνει το ενυδρείο, τα φίλτρα καθαρισμού, τους σπόρους, τα ψάρια και την τροφή τους).
Όπως μας εξήγησαν, επιπλέον, οι δύο συνυπεύθυνοι καθηγητές του project, η μαθηματικός και συντονίστρια του Club Επιχειρηματικότητας της Α.Γ.Σ. Γιώτα Χατζοπούλου και ο εξειδικευμένος γεωτεχνικός καθηγητής της Σχολής Γιάννης Μυλωνάς, σε ένα ενυδρείο μπορούμε να καλλιεργήσουμε μέχρι 20 φυτά, είτε κάποια φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο), είτε κάποια καλλωπιστικά και αρωματικά είδη (σκυλάκι, μέντα, βασιλικό, ρίγανη και θυμάρι, μαϊντανό) και να έχουμε τις σαλάτες και τα λουλούδια μας για ένα χρόνο. Χωρίς καθόλου φάρμακα και χωρίς τη ρύπανση από τα καυσαέρια, που μπορεί να περιλαμβάνει η καλλιέργεια στο μπαλκόνι.
Άλλωστε, αυτό που θέλουν να καταφέρουν οι μαθητές, μέσα από τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι να δώσουν λύση στην ανεπάρκεια του ελεύθερου χώρου παραγωγής και να πιστοποιήσουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, δείχνοντάς μας ότι ο καθένας μας μπορεί να καλλιεργεί τα λαχανικά του σε ενυδρείο, στην κουζίνα ή το σαλόνι του και μάλιστα... με περιβαλλοντική συνείδηση.
Σημειώνεται ότι, πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης η μαθήτρια Ελένη Κυτούδη, ενώ διευθυντές των τμημάτων της επιχείρησης είναι οι μαθητές: Αθηνά Κατσούλα, Παναγιώτα Φίντζου, Σοφία Λίλτση, Ελευθερία Βογιατζόγλου, Χάρης Κάκαρης και Σωτήρης Αποστόλου.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ: www.afs.edu.gr.