Η Νένα Ισμυρνόγλου είχε «καπαρώσει» από νωρίς τις Κυκλάδες. Η αγάπη της για την κουζίνα των άσπρων νησιών μας και τα συχνά σούρτα φέρτα της τελευταίως στη Σαντορίνη (μόλις ολοκλήρωσε το σχεδιασμό του μενού που θα σερβίρεται στο ξενοδοχείο Περίβολας στην Οία) της έδωσαν την απαραίτητη... φόρα. Ο Χριστόφορος Πέσκιας προτίμησε τα Δωδεκάνησα - η μεστή νοστιμιά των φαγητών τους έχει στοιχεία από την ανατολίτικη γλύκα της κουζίνας της Κύπρου, τόπου καταγωγής του. Η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη άντλησαν έμπνευση από τη στιβαρή κρητική κουζίνα, ενώ ο ζαχαροπλάστης Τάσος Τυρανόπουλος σκέφτηκε να δώσει ελληνικό χρώμα σε κλασικά γαλλικά γλυκά. Όλα αυτά για το μενού που σχεδιάσαμε για το κλείσιμο της βραδιάς απονομής των φετινών βραβείων ποιότητας που έγιναν την Τετάρτη 11/06 στο Μουσείο Μπενάκη. Όλα σε μικρές μπουκιές, ποτηράκια, μπολάκια και άλλα μικροσκευάκια. Του χεριού, στο όρθιο. Όλα πεντανόστιμα, όπως μας είπαν οι προσκεκλημένοι που τα απόλαυσαν (και όπως φυσικά διαπιστώσαμε κι εμείς ιδίοις... στόμασι).
Το ωραίο και δύσκολο έργο της μαγειρικής μεταποίησης των προϊόντων των φετινών βραβευμένων (ωραίο γιατί πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, δύσκολο γιατί είναι τόσο νόστιμα που θέλουν ελάχιστη «περιποίηση») ανέλαβαν οι σεφ Περικλής Κοσκινάς και Κλεομένης Ζουρνατζής. Ο πάγκος τους, πλούσιος και εντυπωσιακός, ήταν ο πρώτος που... υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους μετά τη λήξη της τελετής απονομής.
Τα εδέσματα της γιορτής - γεύσεις από τα νησιά μας
Νένα Ισµυρνόγλου - Κυκλάδες
- Φάβα µε κάππαρη και λάδι δεντρολίβανου
- Σφουγγάτο µε κολοκύθια, κολοκυθανθούς και γραβιέρα Νάξου
- Κεφτέδες από κατσικίσιο κιµά µε λεµονάτη σάλτσα
- Μελιτζανοσαλάτα από λευκές σαντορινιές µελιτζάνες µε ψητό καλαµαράκι
Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη - Κρήτη
- Χανιώτικο µπουρέκι σε σπρινγκ ρολς µε χωριάτικο φύλλο
- Σοφεγάδο (κρητικό µπριάµ)
- Μίνι σφακιανές πίτες µε µυζήθρα και φρέσκια ρίγανη
Χριστόφορος Πέσκιας - ∆ωδεκάνησα
- Κασιώτικες µακαρούνες µε σιτάκα
- Κατσίκι στιφάδο «τυλιχτό»
- Μαυροµάτικα φασόλια σαλάτα
Κλεοµένης Ζουρνατζής, Περικλής Κοσκινάς - Πάγκος παραγωγών
- Σπαράγγια από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Νέας Βύσσας στη σχάρα µε κρύα αυγοσαλάτα
- Πλιγούρι µε µυρωδικά και µαλακή φέτα από το τυροκοµείο Αρκαδία
- Μακαρονοσαλάτα µε καπνιστή πέστροφα από την εταιρεία G-Fish
- Καπνιστή µελιτζανοσαλάτα µε φέτα από την εταιρεία Ήπειρος
- Πλατό τυριών από τα βραβευµένα τυροκοµεία µε µαρµελάδες, παξιµάδια και παστέλια από το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων Αρκαδιανή
- Μπιφτέκια (με μοσχαρίσιο κιμά από την Ανάβρα), µε σάλτσα κάππαρης και ντομάτας
- Κρέµα µε γιαούρτι και ανθότυρο από τα τυροκοµεία Καρυάς και Έλατος
Ελαιόλαδο από τη Moria Elea, κηπευτικά και µυρωδικά από το Οικολογικό Αγρόκτηµα ∆ιαµάντη. Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο προσέφερε κάποια από τα είδη µπακαλικής.
Τάσος Τυρανόπουλος - Κλασικά γλυκά µε ελληνικές πινελιές
- Προφιτερόλ µε κρέµα ροδόνερου και σος σοκολάτας
- Μπαµπάδες µε σιρόπι µαστίχας και σαντιγί
- Ελαφριά µους µαύρης σοκολάτας µε κοµµάτια από παστέλι
- Μους γιαουρτιού µε γλυκό βύσσινο
- Μους από φιστίκι Αιγίνης
Τα ποτά της γιορτής
- Ακακίες Sparkling Κυρ-Γιάννη
- Κρασιά από τον κρητικό αµπελώνα
- Μπίρα Nήσος από την Τήνο
- Μπίρα draft Αlfa από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία
- Espresso Illy
- Ελληνική βότκα 4041 (Ο mixologist Σίµος Ταγάρας από το «Spiti Cocktail Bar» ετοίμασε το κοκτέιλ της βραδιάς «Gastronomos 4041»)
Κατσίκι μαγειρεμένο με κρεμμύδια και μπαχαρικά (σαν στιφάδο). Μαδημένο. Κρεμμύδια-σαν-σύβραση (τηγανισμένα μέχρι σχεδόν να λιώσουν). Ανακάτεμα. Το όλον γαρνίρεται με γιαούρτι και ολόκληρα φρέσκα δυόσμου και τυλίγεται σε wrap. Ένα ποίημα. Δημιουργός ο Χριστόφορος Πέσκιας.