Κείμενο: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Όλος ο Άθωνας στο πιάτο σας!
Στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, στη Χερσόνησο του Άθωνα, όπως έχει αρχίσει να λέγεται τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται από το 2011 ένα μοναδικό Φεστιβάλ. Το Mount Athos Area Kouzina, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσιάζει για έναν ολόκληρο μήνα 22 τοπικά προϊόντα, μέσα από καθημερινές μαγειρικές επιδείξεις. Η διοργάνωση του 2016 άρχισε στις 15 Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου, περιλαμβάνοντας συνολικά πέντε διαφορετικές κουζίνες.
«Την ιδέα μας την έδωσε η Chef Ντίνα Νικολάου, το 2011 που βρέθηκε εδώ με τον τηλεοπτικό σταθμό Star, για μία σειρά επεισοδίων. Φεύγοντας μία εβδομάδα μετά, μας ανέφερε: “εδώ, έχετε έναν θησαυρό”», λέει η διευθύντρια Μάρκετινγκ κι Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού, Μαρία Πάππα. «Καταγράψαμε τα 22 μοναδικά ή ΠΟΠ προϊόντα της περιοχής μας, που αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε με μαγειρικές. Κάθε χρόνο, με τη βοήθεια των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και των Chef που μας στηρίζουν, πραγματοποιούμε συνολικά 32 εκδηλώσεις μαγειρικής, γευσιγνωσίας, οινογνωσίας, κλπ.».
Με φόντο το τοπίο της χερσονήσου, το μέλι, τα μύδια από την Ολυμπιάδα, τα μανιτάρια της Αρναίας, το τυρί, το γιαούρτι, το κρασί, η μουντοβίνα (τσίπουρο που φτιάχνεται από μέλι), το τσίπουρο από κούμαρο, τα φυτά και τα βότανα των τριών βουνών που περιβάλλουν τη Χαλκιδική, τα φασόλια του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου, τα φρέσκα ψάρια της Αμμουλιανής και του Αγίου Όρους, τα αλίπαστα της Ιερισσού, μία σειρά μοναστηριακά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές ή βότανα του Αγίου Όρους, αλλά κι αιθέρια έλαια και ρόδα, αποτελούν τη βάση για πέντε διαφορετικές κουζίνες, από αρχαιοελληνική μέχρι αθωνίτικη.
«Η Αρχαιοελληνική Κουζίνα, συνδέεται με την ιστορία μας», εξηγεί η κ. Πάππα. «Εδώ, στα Στάγειρα, ήταν η γεννέτειρα του Αριστοτέλη κι εμείς προβάλλουμε γεύσεις που βασισμένες σε μαγειρικές των αρχαίων Ελλήνων,. Η ενότητα της Θάλασσας έχει να κάνει με την έκταση της ακτογραμμής της χερσονήσου – 300 χλμ. συνολικά - και τις περισσότερες από 100 παραλίες μας κι αφορά εκδηλώσεις του λιμανιού. Έχουμε Μοναστηριακή Κουζίνα από το Άγιο Όρος, ενότητα του Πόντου αφιερωμένη στους κατοίκους που κατάγονται από εκεί και Μεσογειακή κουζίνα, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και καλύπτει κάθε φορά μία διαφορετική περιοχή».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στο θεματικό τουριστικό πρόγραμμα «Οι δρόμοι του Αριστοτελικού Μελιού», που «ακολούθησαν» εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη. Για πρώτη φορά, επίσης, πραγματοποιήθηκε στοχευμένο wine trip, που εστίαζε στην τοπική παραγωγή οίνου και τσίπουρου και στην παραγωγή αθωνικού οίνου.
Αυτή την εβδομάδα υποδέχονται την Ποντιακή κουζίνα. Τι θα δείτε; Μάθημα ζαχαροπλαστικής για γλυκά κουταλιού (με πρώτες ύλες από τα γύρω του Άθωνα ρουμάνια) και ντόπιες μαρμελάδες κι επίδειξη bar tender, που θα φτιάξει cocktail από μουντοβίνα. Τέλος, κυρίες από την περιοχή θα φτιάξουν ντολμαδάκια πάσης φύσεως, από αμπελόφυλλα μέχρι κολοκυθανθούς.
Κατά τη διάρκεια του Kouzina 2016, που γίνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού και Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, μαγειρεύουν 6 Έλληνες, 3 Ευρωπαίοι και 13 τοπικοί Chef, συμμετέχουν 28 τοπικοί παραγωγοί, 13 τοπικοί σύλλογοι και πάνω από 500 εθελοντές και πραγματοποιούνται συνολικά 10 δημοσιογραφικές επισκέψεις, εκπροσώπων Τύπου από Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα κι Αμερική.
«Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να προωθήσουμε τον τόπο μας, με τη βοήθεια πάνω από 800 εθελοντών», προσθέτει η κ. Πάππα. «Σε μια περίοδο δύσκολη, καταφέρνουμε μέσα από το Kousina να τους δένουμε και να τους φέρνουμε κοντά, να μετατρέπουμε τη γαστρονομική κληρονομιά, σε τουριστική παράδοση». Το Φεστιβάλ βραβεύτηκε από τα Tourism Awards 2016, στην κατηγορία «Gastronomy». Τυχαίο;
Όλο το πρόγραμμα αναλυτικά, εδώ:
Τα πάντα για τη Γαστρονομία του Όρους Άθω, εδώ: