Κείμενο: Γιάννης Αδειλίνης
Φωτογραφία: Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου Βίντεο: Στέλιος Στεφάνου
Στα ευωδιαστά βοσκοτόπια της Σίμου με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της ημιορεινής Πάφου, βρίσκεται μια οικογενειακή γαλακτοκομική μονάδα που παράγει τυριά ένα κι ένα. Εκεί βόσκουν τα δικά τους κοπάδια από αιγοπρόβατα και δίνουν το γάλα τους στο γαλακτοκομείο Αλινερή, ονομασία που πήρε από τοπωνύμιο της περιοχής.
Ο Σάββας Δημητρίου ξεκίνησε τη μονάδα το 2007 «για να αντεπεξέλθει στην κυπριακή αγορά» μαζί με τη γυναίκα του Μαρία. Ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια με κτηνοτροφική παράδοση και από μικρός επεξεργαζόταν το χαλλούμι. Στο εγκεκριμένο με όλες τις άδειες γαλακτοκομείο φτιάχνουν αποκλειστικά χαλλούμι, αναρή και τυρί της φλαούνας, με τη βοήθεια και της νύφης τους Μαρίας. Η μηνιαία παραγωγή του χαλλουμιού φτάνει τα 500-600 κιλά από αιγοπρόβειο (60% αιγινό, 40% πρόβειο) και αιγινό γάλα, που εξασφαλίζουν καθημερινώς από τα ζώα τους για τα οποία φροντίζουν «να γεννούν συνέχεια». Ζώα ελευθέρας βοσκής, σε αέρα πεντακάθαρο που αποτυπώνεται στα τυριά τους.
Το χαλλούμι Αλινερή στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» ξεχώρισε ανάμεσα σε 11 αιγοπρόβεια μικρών παραγωγών και έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία για την ελαστικότητα στη υφή, την απολαυστική νοστιμιά του και τη μακρά επίγευση. «Ξεχωρίζει διότι το γάλα είναι δική μας παραγωγής και τα ζώα ελευθέρας βοσκής, αυτό έχει μεγάλη διαφορά», τονίζει ο έμπειρος κτηνοτρόφος-τυροκόμος.
Άνθρωποι όπως ο Σάββας Δημητρίου στηρίζουν τα παραδοσιακά προϊόντα, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει προσφέροντας στον τόπο εξαιρετικά τυριά. «Φτάνει», όπως λέει, «να σου αρέσει αυτή η δουλειά γιατί δεν είναι εύκολη εργασία»
- Αλινερή
Σίμου, Πάφος, Τ/99320206
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ:
Αποκλειστικά στις υπεραγορές Άλφα Μέγα και Παπαντωνίου.