Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΌλα τα καλά της άνοιξης -αγκινάρες, αρακάς και τρυφερά κουκιά- χωράνε σε αυτό το εξαίσιο λαδερό, με την υπογραφή του Περικλή Κοσκινά.
Υλικά
- 10 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
- 400 γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα και ολόκληρα, αν είναι τρυφερά, αλλιώς μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό
- 500 γρ. αρακάς
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 3 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 μικρά καρότα, κομμένα σε 3 κομμάτια
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 6 κλωνάρια μάραθος, ψιλοκομμένος
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 120 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις αγκινάρες με αρακά, κουκιά και μάραθο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε πρώτα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά, τον αρακά, τις πατάτες, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Πότε πότε σείουμε την κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε.