Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΓεμάτη αρώματα είναι αυτή η τάρτα, αφού η ζύμη περιέχει ένα πλήθος μπαχαρικών και η γέμιση μοσχοβολά πικραμύγδαλο.
Κυριακή Δασύρα
Υλικά
Για τη βάση
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κοφτά κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
2 κοφτά κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
ελάχιστο αλάτι
65 ml ηλιέλαιο
65 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη (αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο)
1 αυγό
75 ml μέλι (ή μελάσα)
Για τη γέμιση
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
300 γρ. κουβερτούρα με περίπου
70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
80 γρ. μέλι
80 ml Αmaretto ή άλλο λικέρ πικραμύγδαλο
Διαδικασία
Για την βάση
Για την τάρτα gingerbread με γέμιση κρέμα σοκολάτα με αμαρέτο ξεκινάμε με τη βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με όλα τα μπαχαρικά, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, μέχρι να αναμειχθούν.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το αυγό και χτυπάμε καλά με το φτερό, μέχρι να φτιάξουμε μια ομοιογενή, παχύρρευστη κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι (ή τη μελάσα) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι και αυτό να αναμειχθεί καλά με τα υλικά.
Προσθέτουμε το μισό μείγμα αλευριού και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα και χτυπάμε μέχρι απλώς να διαλυθούν οι σβόλοι που σχηματίζονται, χωρίς να το παρακάνουμε με το χτύπημα.
Η ζύμη είναι κολλώδης, αλλά δεν ανησυχούμε.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 10 ώρες.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 30-40 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο μεγαλύτερη από της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα, και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα.
Την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-175°C.
Μόλις είναι έτοιμος, βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο, στρώνουμε μια λαδόκολλα στη ζύμη, τη γεμίζουμε με ρύζι ή όσπρια και την ψήνουμε για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
Την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ώρα.
Για την γέμιση
Βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να αχνίζει και την αδειάζουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
Ανακατεύουμε καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς και να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι και το ποτό και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Γεμίζουμε την τάρτα με τη γέμιση, ισιώνουμε την επιφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να σφίξει.