Η γεύση της φακής εξισορροπεί την αλμύρα από τις σαρδέλες και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Υλικά
Για τις φακές
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι
- 140 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
Για το λαδολέμονο
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 60 ml ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μάτσο μάραθος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 6 παστές σαρδέλες, πλυμένες πολύ καλά για να φύγει το αλάτι και καθαρισμένες από το κεντρικό κόκαλο (ή 12 φιλέτα αντζούγιας ή φιλέτα σαρδέλας, διατηρημένα στο λάδι - σε σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
Λαδολέμονο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το λαδολέμονο στο μούλτι και τα χτυπάμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ενωθούν. Περιχύνουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Φακές: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά περίπου 3 εκ. και τις βράζουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τις αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 - 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τις σουρώνουμε, πετάμε τα σκόρδα και το δαφνόφυλλο, τις βάζουμε σε ένα σκεύος σερβιρίσματος και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Ντοματίνια (τα ετοιμάζουμε όση ώρα βράζουν οι φακές): Τα ντοματίνια μπορούμε να τα βάλουμε στο φαγητό ωμά, αλλά μπορούμε, αν θέλουμε, να τα ψήσουμε λίγο, για να γλυκάνουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει τα ντοματίνια σε μία στρώση. Τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές λάδι και τα ψήνουμε για περίπου 15 - 16 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αδειάζουμε τα ντοματίνια στο σκεύος με τις φακές, προσθέτουμε το μάραθο, το φρέσκο κρεμμύδι και τις σαρδέλες με το λαδολέμονο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε τις φακές με ζεστές αραβικές πίτες ή συνοδεύουμε με αυτές ψητό χταπόδι ή καλαμάρι (μόνο που τότε θα αφαιρέσουμε από τη συνταγή τις σαρδέλες).
Μυστικό: Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να ψήσουμε τα ντοματίνια στους 120° C για περίπου 45 - 60 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά και να μελώσουν.
Στο ποτήρι μας: Μόνο μια Σαντορίνη φρέσκια, χωρίς βαρέλι, θα τα βγάλει πέρα με αυτό το πολύπλοκο πιάτο.