Η Νένα Ισμυρνόγλου μας λέει τη κλασική συνταγή του πιο ελληνικού ντιπ.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
- 2 - 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 μεγάλο αγγούρι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 - 50 ml ξίδι από λευκό ή κόκκινο κρασί, αναλόγως του πόσο όξινο είναι το γιαούρτι μας (αρχικά βάζουμε 30 ml, δοκιμάζουμε το τζατζίκι και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ξίδι)
- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου ή άνηθου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το αγγούρι και, αν είναι πολύ μακρύ, το κόβουμε στη μέση, για να μπορούμε να το χειριστούμε καλύτερα. Επειτα κόβουμε κάθε κομμάτι στη μέση, κατά μήκος αυτήν τη φορά, και με ένα κουτάλι αφαίρουμε τα σπόρια. Τρίβουμε τα κομμάτια του αγγουριού στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στύβουμε λίγο-λίγο το τριμμένο αγγούρι ώστε να φύγουν τα πολλά ζουμιά.
Τρίβουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Διατηρείται εκεί μέχρι 2 ημέρες.
Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε το τζατζίκι αυθημερόν, είναι προτιμότερο να προσθέσουμε το φρέσκο μυρωδικό λίγο πριν από το σερβίρισμα ή έστω μέχρι 3 ώρες πριν, γιατί, αν παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα μέσα στο τζατζίκι, αλλοιώνεται η γεύση του.