Υλικά
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
- 3 εκ. φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
- 1 καρφάκι γαρίφαλο
- 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο
- 1/2 καυτερή πιπερίτσα
- 1 κιλό φρέσκες, ώριμες ντομάτες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού
- 3/4 φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε µέτρια φωτιά, µαζί µε το σκόρδο, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το ξύλο κανέλας, τον κόλιανδρο και την πιπερίτσα για 10 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν και να σκορπίσουν τα αρώµατά τους. Τρίβουµε τις ντοµάτες και τις αδειάζουµε στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε το κονκασέ, 2 φλιτζ. νερό και χαµηλώνουµε τη φωτιά, ώστε το µείγµα να σιγοβράζει. Πρέπει να συµπυκνωθεί τόσο, ώστε ο όγκος να µειωθεί στο µισό.
Αφαιρούµε την κανέλα, ρίχνουµε το βασιλικό και µεταφέρουµε το µείγµα στο µπλέντερ. Περνάµε τη σάλτσα από ψιλό σουρωτήρι και τη βάζουµε σε µια καθαρή κατσαρόλα. Προσθέτουµε το ξίδι και τη ζάχαρη. Βάζουµε πάλι στη φωτιά µέχρι να πάρει µία βράση. Χαµηλώνουµε και σιγοβράζουµε µέχρι να δέσει και να µοιάζει µε ρευστή κέτσαπ. Χτυπάµε στο µπλέντερ και περνάµε άλλη µία φορά από ένα ψιλό σουρωτήρι, ώστε να µη µείνει κάποιο κοµµατάκι. Φυλάµε σε βαζάκι µέχρι και τρεις µήνες, στο ψυγείο.