Συνταγή: Γιάννης Λεμονής
Η αρχαία σκορδαλιά
Υλικά
- 4 - 5 σκελίδες σκόρδου
- 1 κρόκος αυγού
- 2 πράσα (το λευκό μέρος), βρασμένα, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. τυρί (μανούρι ή ανθότυρο), θρυμματισμένο περίπου
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 -3 κουτ. σούπας γάρος (ή αλάτι και πιπέρι ) Γάρος: Αρχαίο ελληνικό εκχύλισμα προερχόμενο από τη ζύμωση ψαριών με αλάτι. Στα καταστήματα με ασιατικά προϊόντα θα βρείτε το nam pla, το οποίο παρασκευάζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και θα του δώσει ένα ιδιαίτερο άρωμα.
Διαδικασία
Σε ένα γουδί βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τον γάρο (ή αλάτι και πιπέρι) και τις χτυπάμε μαζί με τον κρόκο αυγού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα, το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά σιγά όσο λάδι χρειάζεται μέχρι να γίνει το μείγμα μας μια αρκετά πηχτή κρέμα. Συνοδεύει υπέροχα τα παστά ψάρια.