Ένα φανταστικό οικογενειακό φαγητό που ταιριάζει σε όλα τα καλέσματα.
Υλικά
- 1 συσκευασία Ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη, 650 γρ.
- 4 φιλέτα ψαρονέφρι (περίπου 1.200 γρ.), ολόκληρα
- 250 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 60 ml Μαυροδάφνη
- 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, θρυμματισμένα σε μούλτι
- 2 αυγά (χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους)
Διαδικασία
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα φιλέτα (σε δόσεις) για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε, τα βάζουμε σε ταψί μαζί με τα υγρά τους και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα, να στραγγίξουν τα υγρά.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο και την κανέλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 13-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τα κρασιά και μαγειρεύουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το ανακατεύουμε με τα ασπράδια αυγών.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα κουρού και βάζουμε στο καθένα από 2 ψαρονέφρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνουμε το μείγμα δαμάσκηνου σε όλες τις πλευρές τους, πιέζοντάς το να κολλήσει καλά. Κλείνουμε τα φύλλα τυλίγοντας τα φιλέτα σε ρολό. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε 2 ρολά, καθένα από τα οποία θα έχει 2 φιλέτα χοιρινά στο εσωτερικό του. Βάζουμε τα ρολά στο ταψί. Ανακατεύουμε τους κρόκους με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα ρολά με το μείγμα. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν καλά. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και το κρέας να είναι ψημένο και ζουμερό. Αν μας αρέσει λιγότερο ή περισσότερο ψημένο, αυξομειώνουμε τον χρόνο περίπου κατά 5 λεπτά.