Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΧρυσή ζύμη δημιουργίες
Υλικά
- 1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, 450γρ.
- 350 γρ. καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 2/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 40 ml χυμός λεμονιού φλούδα
- 1 λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
Βγάζετε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και το διπλώνουμε στη μέση, ώστε να φτιάξουμε ένα μακρόστενο ορθογώνιο. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα λίγη από τη γέμιση καρυδιού, βάζουμε τη βέργα στην άκρη του ορθογώνιου και το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό γύρω από τη βέργα. Μεταφέρουμε στο ταψί και βγάζουμε προσεκτικά τη βέργα, σουρώνοντας το ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τακτοποιούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Ξεφουρνίζουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε 700 ml νερό με τη ζάχαρη, τη λεμονόφλουδα και την κανέλα για 5 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και τραβάμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα και την κανέλα και περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το σιρόπι. Το αφήνουμε 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.