Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Για κάθε μέρα
Αποθήκευση για αργότερα
Υλικά
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας, για πίτες Χρυσή Ζύμη, 450γρ.
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 αυγά
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα με τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τον πελτέ, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και αφήνουμε λίγο τον κιμά να κρυώσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τον μαϊντανό, το τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε το ταψί. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, λαδώνοντας καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, καλά λαδωμένα ένα ένα. Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν και τις γυρίζουμε προς τα μέσα σχηματίζοντας περιμετρικά ένα κορδόνι. Με ένα μαχαίρι τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.