Υλικά
- 1 συσκευασία Καταϊφι Χρυσή Ζύμη, 500 γρ.
- 700 γρ. μανούρι (μαλακό τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από αιγοπρόβειο γάλα), θρυμματισμένο
- 200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 15 ατομικά φορμάκια (για μάφιν, διαμ. 8-10 εκ.)
Διαδικασία
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει ελαφρώς τραγανό. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει τα περιττά λάδια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μανούρι, το μπέικον, το αυγό, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ποσότητα γραβιέρας, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε σε ταψί το φύλλο καταΐφι και το αφρατεύουμε με τα χέρια μας. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και περιχύνουμε ομοιόμορφα το φύλλο. Το ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού και μοιράζουμε το φύλλο σε 15 μικρές μπάλες.
Λαδώνουμε ελαφρώς τα φορμάκια. Γεμίζουμε κάθε φόρμα με το βουτυρωμένο φύλλο, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, και σχηματίζουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο. Γεμίζουμε με το μείγμα τυριού, μοιράζοντάς το ισόποσα, και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να γίνει τραγανό το φύλλο.