Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Υλικά
- 1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Ολικής Άλεσης Χρυσή Ζύμη
- 6 - 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
- 350 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
- 2 αυγά (το 1 αυγό χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο), κατά προτίμηση βιολογικά
- 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι, καλά κοπανισμένοι ή τριμμένοι
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
Διαδικασία
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το πιπέρι, τον δυόσμο, το 1 αυγό και το 1 ασπράδι. Τον κρόκο που περισσεύει, τον βάζουμε σ’ ένα μπολάκι, τον ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας νερό και το κρατάμε στην άκρη.
Μ’ ένα πινελάκι αλείφουμε ένα μεσαίου μεγέθους στρογγυλό ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε τον πυθμένα του ταψιού με 3 χωριάτικα φύλλα ολικής άλεσης Χρυσή Ζύμη, τσαλακωμένα, σε μονή στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να βγαίνουν οι άκρες τους έξω από τα τοιχώματα του ταψιού. Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπίζουμε πάνω τους το μείγμα της φέτας.
Απλώνουμε τα άλλα 3 χωριάτικα φύλλα ολικής άλεσης πάνω στη στρώση φέτας και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα,, τις ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αλείφουμε όλη την πίτα με τον αραιωμένο κρόκο αυγού. Ψήνουμε την πίτα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.