Υλικά
- 1 συσκευασία Σφολιάτα βουτύρου Χρυσή Ζύμη, 800 γρ.
- 1.500 γρ. περίπου μοσχαρίσιο φιλέτο, ολόκληρο
- 2 κρόκοι αυγών, αραιωμένοι με
- 4 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα (για το άλειμμα της σφολιάτας· τα ασπράδια τα κρατάμε για την κρέμα μανιταριού)
- 50 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το λάδωμα του ταψιού
Για την κρέμα μανιταριού
- 40 γρ. πορτσίνι (βασιλομανίταρα), αποξηραμένα και τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι
- 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- 300 γρ. παρμεζάνα
- 2 ασπράδια αυγού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Κρέμα μανιταριού: Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, το σουσάμι και τα μυρωδικά και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τα ασπράδια, την παρμεζάνα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή κρέμα.
Φιλέτο: Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το φιλέτο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα, να κρυώσει και να στραγγίξει από τα υγρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψί.
Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας έτσι ώστε το ένα να μισοκαλύπτει το άλλο και ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο φύλλο που να χωράει το φιλέτο. Βάζουμε στο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την κρέμα μανιταριών σε όλες τις πλευρές του, πιέζοντάς τη να κολλήσει καλά. Κλείνουμε τη σφολιάτα τυλίγοντας το φιλέτο σε ρολό. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις ενώσεις της σφολιάτας, ώστε να κλείσουν καλά και να εγκλωβίσουν το φιλέτο. Βάζουμε το ρολό στο ταψί και το αλείφουμε με το αυγό και το γάλα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και να γίνει τραγανή, και το κρέας να είναι μέτρια ψημένο και ζουμερό. Αν μας αρέσει λιγότερο ή περισσότερο ψημένο, αυξομειώνουμε τον χρόνο περίπου κατά 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά το φιλέτο να «σταθεί», το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.