Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Αποθήκευση για αργότεραΧόρτα με γαρίδες και λεμονάτο ντρέσινγκ, ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι, αλλά μπορεί επίσης να εμπλουτίσει και το σαρακοστιανό σας τραπέζι!
Γρηγόρης Χέλμης - Μιχάλης Πουλαράκης
Υλικά
500 γρ. χόρτα της εποχής και της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
Για τις γαρίδες
10 γαρίδες νο 3, φρέσκες ή κτψ
1 μέτριο καρότο, σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, στα 4
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
30 ml κρασί λευκό, ξηρό
30 ml ξίδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το ντρέσινγκ
τα κεφάλια από τις βρασμένες γαρίδες
50 ml χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού άνηθος, ψιλοκομμένος
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μυστικά
«Τα κεφάλια από τις γαρίδες είναι απαραίτητα για να εμπλουτίσουμε το λαδολέμονο και να περάσουμε όλη τη γεύση στο πιάτο», τονίζουν οι σεφ.
Διαδικασία
Βράζουμε τα χόρτα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και όλα τα υλικά για τις γαρίδες, εκτός από τις γαρίδες, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Βγάζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Πετάμε τα υπόλοιπα υλικά.
Αφαιρούμε τα κεφάλια των γαρίδων και τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με το λεμόνι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια (χωρίς να λιώσουν εντελώς) και σουρώνουμε πιέζοντας.
Προσθέτουμε στο λαδολέμονο το ξύσμα και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας ουρές και κελύφη, και τις κόβουμε στη μέση οριζόντια.
Ανακατεύουμε τα χόρτα με τις γαρίδες και το μισό ντρέσινγκ.
Σερβίρουμε με το υπόλοιπο σε μπολάκι.