Σε αυτή τη χορτόπιτα πρωταγωνιστούν τα χόρτα και τα μυρωδικά της εποχής.
Υλικά
8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα εμπορίου (ή χειροποίητα σπιτικά *)
ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για τη γέμιση
700 γρ. χόρτα εποχής (λάπαθα, τσουκνίδες, σπανάκι, σέσκουλα κ.ά.), ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος φρέσκος, χοντροκομμένος
1 μάτσο μυρώνια, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
110 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σπιτικό χειροποίητο φύλλο (για 8 φύλλα διαμέτρου 30 εκ.) *
660 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αν έχουμε σκληρό)
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
20 ml ξίδι
40 ml ελαιόλαδο
400 ml νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο)
Μυστικά
Το μυστικό της σεφ, ένα ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι (!).
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ανοιξιάτικη χορτόπιτα, σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 24 ώρες, να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
Τρίβουμε τα χόρτα με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1 ώρα.
Στη συνέχεια, τα στύβουμε με τα χέρια και τα ρίχνουμε σε μπολ.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το μοσχοκάρυδο για 4-5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τα προσθέτουμε στα χόρτα.
Ρίχνουμε το αρωματικό λάδι από το βαζάκι, τον μάραθο, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα μυρώνια και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του αέρα, στους 160°C.
Λαδώνουμε ένα φύλλο με πινέλο και το βάζουμε, ελαφρώς τσαλακωμένο, σε ταψί 28 εκ. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 4 φύλλα.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα.
Λαδώνουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τα απλώνουμε, τσαλακωμένα, πάνω από τη γέμιση.
Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό και ψήνουμε την πίτα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Συνοδεύουμε την ανοιξιάτικη χορτόπιτα με κατσικίσιο γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Σπιτικό χειροποίητο φύλλο *
Για να φτιάξουμε σπιτικό χειροποίητο φύλλο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για με το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Σε μια καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισομεγέθη μπαλάκια, καθένα από τα οποία ανοίγουμε με τη βέργα ή τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.